L’objectiu desitjat

Com a coach podria sintetitzar l’acompanyament en una fórmula patró on cada paraula conté infinitat de matisos.
INTENCIÓ + ATENCIÓ + ACCIÓ = TRANSFORMACIÓ

On la intenció és la demanda que porta el client, l’objectiu desitjat.
La atenció, és posar el focus en la situació actual, que ha de canviar en ella per a tenir les condicions que permetin l’objectiu, per això cal crear una estratègia d’accions que generin les condicions necessàries, escollint i responsabilitzant-se de les conseqüències.
L’acció, és l’accionar posant en pràctica les accions escollides. No podem no accionar, l’important és que les accions estiguin encaminades a l’objectiu.
En el moment que mobilitzem totes aquestes parts en pro d’un objectiu, ja s’està generant canvi i transformació en direcció a l’objectiu.

En aquest article atendrem l’objectiu desitjat, la intenció que ens proposem.

En el coaching i en els processos d’acompanyament en general, ja sigui a persones, grups,  equips de treball o a organitzacions. Quan es parla d’objectiu desitjat, ens estem referint a allò que es vol assolir, a la demanda inicial, a la petició que porta el client quan arriba davant del coach.
El coach, una persona amb les capacitats i les habilitats necessàries per acompanyar al client en els vaivens que puguin sorgir durant el camí que el portarà cap a aquest objectiu.

  • De quina manera interpreta l’objectiu desitjat un coach?
    El veu com allò valuós, important i desitjat pel client, com un efecte motor capaç d’iniciar processos de canvi profund, en el fer i en l’actuar de la pròpia vida per tal d’aconseguir-lo. És un objectiu inicial, primari que s’anirà polint, revisant i concretant durant el procés de canvi.
  • Què pot ésser un objectiu?
    L’objectiu o demanda del client pot ésser molt variat, inicialment pot ser qualsevol cosa i durant el procés el client el concretarà en allò que realment satisfaci i resolgui la necessitat que l’ha fet sorgir.
    Com a objectius desitjats podrien haver l’obtenir un augment de sou, un càrrec superior, emprendre un projecte, trobar una feina que el satisfaci, prendre una decisió rellevant, potenciar el lideratge davant d’un equip de col·laboradors, augmentar la implicació dels membres d’un departament, equip o organització, executar canvis eficients en reorganitzacions de processos de treball,…
  • Revisió i característiques de l’objectiu.
    La demanda que porta el client, podríem dir que es troba en una fase embrionària, i durant el procés d’acompanyament caldrà que sigui concretat i revisat. Cal que el client vagi descobrint diferents aspectes d’aquest objectiu:
    – L’objectiu què resolt, millora i potència?
    – Què ha motivat l’aparició de la necessitat d’assolir l’objectiu, quin és el focus?
    – Quines parts el formen, intervenen, de quina manera aquestes es relacionen en la vida del client i la rellevància que tenen en relació a l’assoliment de l’objectiu.?
    – Verificar si la demanda és possible dins del camp de possibilitats del client, les persones i l’entorn en el que es relaciona.
    – Determinar si l’objectiu és realment el que desitja el client, és a dir, resolt la necessitat que l’ha provocat, millora la vida i alhora li permet obtenir recursos per a situacions futures al client, o en el cas de no ser així, focalitzar la demanda i el procés de canvi en la direcció més apropiada.
  • Indicadors que ens faran saber que el camí cap a l’objectiu s’està materialitzant.
    Són elements decidits pel client i acordats amb el coach, que tenen com a finalitat mostrar que el camí cap a l’objectiu va en bona direcció i en quin moment es troba del procés de canvi.
    Es tracta d’esmicolar l’objectiu en micro-objectius i un a un, anar-los assolint. Aquests indicadors o micro-objectius cal que siguin concrets i específics, han de respondre a tres premisses: Què faré, quan ho faré i com sabré que ho he fet?

En aquest article hem parlat de l’objectiu desitjat, les seves característiques i particularitats, que l’objectiu és una font motora i motivadora d’iniciar processos de canvi i de transformació personal.
En la propera entrega parlaré de com crear una eficient estratègia d’accions a realitzar per tal d’assolir un objectiu.

Amat Centelles

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *