Crear l’Estratègia d’Accions per assolir l’objectiu.

Un cop ja s’ha concretat l’objectiu que desitgem assolir, un objectiu que per a ésser vàlid ha de resoldre la necessitat que l’ha generat. El que ara ens cal és crear un camí o estratègia d’accions a realitzar per tal que anem assolint pas a pas l’objectiu final.

Per a crear una bona estratègia d’accions, caldrà avaluar i concretar diferents aspectes:

  • Per a què l’objectiu sigui possible quins són els requisits necessaris? En un mateix, en els altres i en l’entorn. Estem parlant de tot allò que cal que hi hagi, es realitzi o es produeixi per tal que l’objectiu sigui una realitat.
  • Analitzar quins d’aquest requisits necessaris ja existeixen, és a dir, ja formen part de la nostra persona i/o formen part del sistema que ha de permetre l’objectiu.
  • Recollir i concretar quins requisits cal incorporar al sistema, els propis de la persona i els externs, i per acabar, revisar i valorar si són possibles i realitzables dins del camp de possibilitats del sistema de la pròpia persona i de l’extern. A mi m’agrada anomenar-los aspectes relacionats amb l’Intra-jo i l’Extra-jo.
  • Amb aquests requisits necessaris, possibles i realitzables, caldrà concretar què cal o es vol fer per a afegir-los, és a dir, quines accions realitzarem per tal que es donin els requisits.
  • Al mateix temps, es concretarà l’estratègia de les accions que millor possibilitin assolir l’objectiu.

En resum:
# Què cal perquè l’objectiu es produeixi?
# Què ja tinc jo persona / Què ja hi ha en els altres i què té ja l’entorn?
# Què cal incorporar?
# Què puc fer jo per incorporar en mi i/o perquè es produeixi o s’incorpori en l’entorn?
# Quan ho faré?
# Com sabré que ja està fet i incorporat en el sistema de l’objectiu?

Una bona estratègia d’accions sorgeix d’un intens i profund treball de sinceritat, atenció, observació i presa decisions per part de la persona interessada i tot això amb l’acompanyament del coach.

Per això parlo de co-crear l’estratègia d’accions, on el client és el màxim expert i coneixedor de la seva pròpia vida i del seu sistema de relacions i, el coach com la part observadora i experta en els processos de canvi.
On el coach actua com a un ull de falcó i, a través de preguntes permet anar atenent el que diu i no diu el client, qüestionar, reafirmar, clarificar i endreçar la informació. Finalment entre client i coach validar i acordar cada acció a realitzar, de quina manera, quan es faran i com sabran que han estat realitzades.  Per tal d’anar revisant el procés i, si s’escau redefinir accions i estratègies per tal de reorientar el camí cap a l’objectiu desitjat.

Un cop definida l’estratègia d’accions, arriba l’essència de tot procés de canvi, de tot camí per a l’obtenció d’objectius: l’Accionar.
Doncs sense acció no hi ha canvi, tot resta igual inamovible, sense objectiu, sense transformació.

En la propera entrega parlaré sobre el procés d’accionar, el nucli fort de tot procés de canvi.

Amat Centelles

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *