El paper del Coach en el procés de canvi

En un procés de canvi intervenen diferents actors, on els principals són les persones o persona que desitgen realitzar el canvi, així com tots aquells sistemes relacionals involucrats en el propòsit.
Quan aquesta persona o grup de persones consideren oportuna la necessitat, incorporen el paper del coach amb la intencionalitat d’obtenir uns millors resultats.

El coach o facilitador no representa la part activa en la realització de les accions necessàries per tal d’assolir el canvi o objectiu. La tasca d’accionar recau a les parts directament implicades i interessades en el canvi i transformació

El coach interactua amb el client, acompanyant-lo en el seu propi procés de canvi, el coach no dóna pautes, ni directrius, ni decideix el què, ni el com, ni el quan fer les accions necessàries per assolir l’objectiu o transformar una situació. El paper del coach és permetre al client que tingui una major comprensió, una mirada global i sistèmica més profunda, clara i concreta de la seva pròpia vida, dels seus recursos, de les capacitats i habilitats que ja posseeix i, que li han de servir per afrontar els vaivens que sorgeixin durant el procés de canvi des de la situació actual a la situació desitjada. I d’aquesta manera que el client sigui capaç amb tota aquesta informació anar destriant aquelles accions més propícies als seus objectius.

Llavors, de quina manera intervé el coach sense ser  aquesta part activa en l’acompanyament al client durant el procés de canvi? Les eines que el coach té a la seva disposició són principalment la seva formació i experiència personal i professional i, és a través de preguntes que va qüestionant al client, reptant-lo a mirar en la profunditat de les seves eleccions, a concretar i buscar afirmacions per tal de prendre decisions propícies a l’assoliment dels propòsits.
Qüestionar permet al client contemplar tot el camp de possibilitats en el que pot escollir, reptant-lo a arriscar-se a deixar el conegut per abraçar noves opcions que abans ni tant sols podia contemplar. D’aquesta manera, des d’un coneixement profund de la realitat actual, visualitzar com vol que sigui el seu nou present i, des d’aquí crear una estratègia d’accions, prendre les decisions i accionar en allò que li ha de permetre assolir-ho.
Només serà a partir que el client iniciï les accions, com a màxim responsable i interessat d’assolir l’objectiu, que el camí cap al nou present es començarà a traçar.

Aquest camí en el canvi, en moments serà fàcil, d’altres més complicat ja que els vaivens durant el camí apareixeran i, atendre’ls generaran aprenentatges que permetran poder-los superar i alhora obtenir recursos per a futures situacions. En aquest moment, el coach també està molt present, permetent que el client contempli les capacitats que ja té per a resoldre aquests vaivens, apoderant a la persona a treure el millor de si mateix i a incorporar nous recursos sobretot en pro d’una vida millor i més enllà de l’obtenció de l’objectiu desitjat.

Amat Centelles

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *